Hvorfor tryksårsudredning?

Som sundhedsfaglig ønsker du at hjælpe borgeren af med tryksåret. I praksis, når der opstår et tryksår, er det som regel plejepersonalet, der opdager tryksåret og tilkalder sygeplejersken. Sygeplejersken og plejen laver en plan for opheling. Når jeg bliver kaldt ud, bemærker jeg f.eks. ofte, at et sår på hælen forsøges aflastet ved brug af en hælaflaster, eller et tryksår på korsbenet forsøges aflastet med en vekseltrykmadras, men hvad gør du, når tryksåret ikke heler op med den indsats?
I de tilfælde hvor tryksåret ikke heler op og er længerevarende, så er det måske tid til at booke en specialist, som kan få dig og dine kollegaer videre i processen omkring opheling.

Tryksårsudredningen indebærer:

  • Vi mødes med sygeplejerske, plejepersonale, hjælpemiddelterapeut i borgers hjem/plejehjem.
  • Vi gennemgår det, I har prøvet af indtil nu. Jeg vil spørge ind og være nysgerrig på de tanker, I har gjort jer.
  • Jeg vil observere et sårskift, se hvordan sengens funktioner anvendes, hvordan borgeren udfører stillingsskift og sine daglige aktiviteter. Derudover vil jeg se på borgerens forskellige siddende og liggende kropsstillinger over et døgn, se hvordan hjælpemidlerne bliver anvendt og observere det hele i forhold til trykpåvirkning, trykfordeling og forskydningskræfter.
  • Vi bliver klogere på årsagen til at tryksåret ikke heler op, og vi lægger sammen en plan for, hvem der gør hvad og hvornår.
  • Jeg udarbejder og fremsender en rapport.

Et eksempel på en tryksårsudredning

Borger har tryksår på venstre hæl kategori 2, dvs. at der er beskadiget væv og muskler. Der er hul på huden og det er smertefuldt. Der er en øget risiko for infektion. Sygeplejersken har vurderet såret, lagt en forbinding og bestilt en hælaflaster i skumgummi. Efter nogle dage vurderes det at tryksåret ikke heler op, men forværres trods brug af hælaflaster. Jeg bliver tilkaldt og sammen med plejen kigges der på, hvordan borgeren ligger i sengen og hvordan sengens funktioner anvendes. Det vurderes at såret er aflastet i sengen. Borger fortæller, at han sidder i sin lænestol 5 timer hver dag foran fjernsynet. Vi beder ham om at vise det. Her ses det at borger sætter sin venstre hæl på en hård fodskammel og på trods af, at han har hælaflaster, er det et stort tryk på hælen. Vi råder borgeren til at undlade at bruge fodskamlen. Dagene efter ses det at vævet på hælen er aflastet og i opheling.

Fordi fagpersonerne har hvert deres fokus, opdages sådanne vigtige detaljer ofte ikke. Jeg er her for at tilbyde overblik og dele mine erfaringer, der identificerer disse risikofaktorer.

Du skal booke en tryksårsudredning hvis:

  • Du har mistanke om eller ser tegn på tryksår
  • Du har svært ved at ophele et tryksår, oplever rødme, hævelse eller smerte omkring et trykområde
  • Du har tryksår, der ikke heler på trods af korrekt pleje
  • Du og dine kollegaer vil øge jeres viden, som I kan bruge efterfølgende hos andre borgere med tryksår
  • Du vil slippe for at borger er permanent sengeliggende og i risiko for yderligere komplikationer i form af blodpropper og yderligere tryksår, andre steder på kroppen
  • Du vil slippe for at tryksåret bliver potentielt livstruende pga. infektion og knoglebetændelse

Hvor meget tid skal du bruge?

Forberedelse: 15-30 min x 3 fagpersoner på udfyldelse af skema med oplysninger til mig.
Hjemmebesøg: max 2 timer.

Alt efter resultatet af tryksårsudredningen kan der være opgaver, som skal udføres efterfølgende f. eks en lejringsplan.

Ved at booke mig får du:

  • Udredning af årsagen til tryksåret
  • Kompetent processtyring i det tværfaglige samarbejde omkring klarlæggelse af årsager og indsatsen omkring opheling
  • Rapport med konklusioner og handleplaner for opheling
  • En pejling på, hvad plejepersonalet eller andre fagpersoner evt. skal undervises i, og hvad de fremadrettet skal have fokus på i borgerens pleje

Tilbuddet indeholder hjælp til koordinering af indsatsen, sparring og styring af processen under hjemmebesøget, samt terapeutfaglig specialviden ind i analysen af de ydre faktorer som; aktivitetsproblematikker, shear, trykfordeling, trykpåvirkning, trykaflastning, madrastype, hælaflastere, brug af sengens funktioner, siddestilling i kørestol, siddepude, lænestole, forflytning, mobilisering, lejring og ophelingsplanlægning.

Nu ved du forhåbentlig nok om tryksårsudredning, så du er i stand til at gå videre til beslutningstager, eller selv beslutte at booke min faglighed.

Ring eller skriv til mig, hvis du vil have en uforpligtende snak, booke mig eller hvis der noget du vil have uddybet på 24 22 02 80 eller mail: info@lottebagge.dk